Sýtený kompostový čaj (SKČ) vynašla Elaine Ingram, americká mikrobiologička a výskumníčka v oblasti pôdnej biológie. Skúsení pestovatelia zeleniny vo svete ho pripravujú s melasou, keďže zelenina uprednostňuje bakteriálny SKČ. Fanúšikovia sadov a farmári, uprednostňujú na svojich poliach SKČ s prevahou húb, o tom si povieme nabudúce. Na rozdiel od EM technológie Dr. Teruo Higu, obsahuje SKČ tisíce druhov mikroorganizmov.
Sýtený kompostový čaj
Na 10 l SKČ budeme potrebovať:
- filtračné vrecko na cedenie kompostu (varné a filtračné vrecko),
- kompresor s hadičkou,
- ťažidlo aby bola hadička pri dne,
- vyzretý kompost ,5 kg,
- nádoba 10 l,
- melasa 50 g,
- voda.
Postup:
Filtračné vrecko potrebujeme iba vtedy, ak chceme SKČ aplikovať postrekom na listy rastlín. Môžeme použiť varné fltračné vrecko aké sa používa na výrobu domáceho piva a syra.
Do nádoby s vodou dáme kompost vo varnom vrecku alebo bez neho, pridáme melasu, ktorá nám pomôže nakŕmiť baktérie. Necháme prebublávať 24 hodín. Aplikujeme ihneď po dokončení na pôdu, a na listy zeleniny i ovocia.
Kompresor môžeme použiť taký, ako sa dáva do akvárií a záhradných jazierok.
Voda z vodovodu je vhodná až po vyprchaní chlóru.
SKČ používa skoro na jar, alebo vždy, keď potrebujeme naštartovať mikrobiálne procesy v záhone Rozuma. Listy ratlín a stromov sa ním postrekujú aspoň raz mesačne.